МЕТОДИ ОПТИМІЗАЦІЇ ПОРТФЕЛЯ ПРОЄКТІВ АУТСОРСИНГОВОЇ ІТ-КОМПАНІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.53920/ES-2023-4-13

Ключові слова:

Аутсорсинг, Портфель проєктів, Оптимізація портфеля, Моделі оптимізації, Модель Марковіца, Матриця БКГ, Модель Мак-Кінзі, Методи штучного інтелекту, Нечітка логіка, Нейронні мережі

Анотація

Ефективне формування та управління портфелем проєктів є запорукою успішного функціонування сучасних аутсорсингових компаній. Водночас цей процес має певні особливості в аутсорсинговому бізнесі порівняно з компаніями, що реалізують власні продукти і послуги. Тому постає завдання адаптації класичних і розробки нових моделей формування оптимального портфеля проєктів саме для аутсорсингових компаній.

У статті представлено комплексний аналіз існуючих теоретичних підходів та практичних моделей оптимізації портфеля проєктів з позицій можливості їх застосування в аутсорсинговому бізнесі. Розглянуто класичні моделі портфельного аналізу, зокрема модель Марковіца, Бостонську матрицю, модель GE/McKinsey, модель Артура Д. Літтла та інші. Проаналізовано також сучасні гнучкі та адаптивні підходи до управління портфелем проєктів. Окрему увагу приділено методам штучного інтелекту, здатним враховувати багатофакторну природу задачі оптимізації.

Обґрунтовано необхідність адаптації зазначених моделей та розробки нових підходів з урахуванням специфіки аутсорсингового бізнесу. Зокрема, визначено такі ключові аспекти, як обмеженість вибору проєктів, орієнтація на довгострокові відносини з клієнтами, вища невизначеність і ризиковість проєктів, обмеженість ключових ресурсів аутсорсера.

Запропоновано основні напрямки удосконалення процесів формування та управління портфелем проєктів в аутсорсингових компаніях на основі результатів дослідження.

Отримані результати дозволяють розширити теоретичні засади та розробити практичні рекомендації щодо побудови ефективних моделей оптимального проєктного портфеля саме для аутсорсингового бізнесу. Це сприятиме прийняттю обґрунтованих управлінських рішень та максимізації цінності портфеля проєктів аутсорсингових компаній.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.12.2023

Як цитувати

ЧЕВЕРДА, С. С. (2023). МЕТОДИ ОПТИМІЗАЦІЇ ПОРТФЕЛЯ ПРОЄКТІВ АУТСОРСИНГОВОЇ ІТ-КОМПАНІЇ. Economic Synergy, (4), 187–206. https://doi.org/10.53920/ES-2023-4-13

Номер

Розділ

Подання