ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЗДІЙСНЕННЯ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ

Автор(и)

  • Дмитро Олександрович КОТЕЛЕВЕЦЬ

DOI:

https://doi.org/10.53920/ES-2022-4-15

Ключові слова:

регулювання, державне регулювання, державне регулювання економіки, національна економіка, системний підхід

Анотація

Державне регулювання економіки є невід’ємним компонентом розвитку національних господарств усіх розвинутих країн. Наявність можливостей у органів державної влади впливати на моделі поведінки економічних суб’єктів дозволяє забезпечити гармонійний розвиток національного господарства, підтримуючи різні його сфери та галузі.

Державне регулювання економіки – це складна система, яка у своєму ядрі є сталим об’єктом, що невіддільно пов’язаний із розвиток економічних відносин у суспільстві. Проте в різних умовах економічного розвитку країн така система може набувати й різних особливостей та специфічних рис. При цьому в будь-якому випадку ефективність функціонування такої системи є об’єктивно важливою складовою забезпечення розвитку економічних відносин. Саме це зумовлює важливість проведення нових наукових досліджень у цьому напрямку.

У статті представлені наукові результати теоретичного дослідження визначення сутності категорії «державне регулювання економіки». Встановлено, що ця дефініція є невід’ємною складовою економічної науки, а саме регулювання, що здійснюється органами державної влади, невід’ємною складовою розбудови національного господарства. Для конкретизації змісту зазначеної категорії у статті розглянуто зміст таких понять як «регулювання», «державне регулювання». встановлено, що роль державного регулювання в розвитку суспільних систем є надважливою і безальтернативною з позиції забезпечення їх ефективного і стабільного функціонування. Результати проведеного аналізу наявних у наукових роботах концепцій до розгляду сутності державного регулювання економіки дозволили виокремити значну їх кількість, встановити наявність поліваріантності в поглядах учених на зміст та природу такого регулювання. У підсумку було виокремлено окремі підходи до розгляду сутності державного регулювання економіки, а саме: системний підхід, комплексний підхід, функціональний підхід, поведінковий підхід. Також описано зміст зазначених підходів, визначено вчених, які є їхніми прихильниками. Особливу увагу приділено конкретизації особливостей державного регулювання економіки як наукової економічної категорії.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

27.12.2022

Як цитувати

КОТЕЛЕВЕЦЬ, Д. О. . (2022). ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЗДІЙСНЕННЯ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ. Economic Synergy, (4), 190–210. https://doi.org/10.53920/ES-2022-4-15

Номер

Розділ

Подання