ІННОВАЦІЇ ЯК ІМПЕРАТИВ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ НА ГЛОБАЛЬНИХ РИНКАХ

Автор(и)

  • Олег Анатолійович ГАВРИШ Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» https://orcid.org/0000-0002-1961-3267
  • Ірина Олексіївна КАРПЕНКО Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» https://orcid.org/0009-0006-8592-588X

DOI:

https://doi.org/10.53920/ES-2023-1-11

Ключові слова:

інновації, конкурентоспроможність транснаціональних корпорацій, інформаційно-мережева економіка, глобальна інноваційна конкурентоспроможність

Анотація

Метою статті виступає визначення інновацій як імперативу конкурентоспроможності транснаціональних корпорацій на глобальних ринках. У статті визначено особливості конкуренції на глобальному ринку в ХХІ ст. Встановлено що стратегіями розвитку ТНК виступають стимулювання, створення та використання інновацій за рахунок інтелектуальної діяльності людини, спрямованої на якісне підвищення ефективності виробничих систем та створення й виведення на ринок продукції з новими, кращими споживчими властивостями, і, як наслідок, отримання конкурентних переваг.

Сучасна глобальна економіка – це інформаційно-мережева економіка, у якій народжуються нові види бізнесу, змінюються структура галузей та відбувається загальна трансформація змісту конкуренції, удосконалюються її правила, виникають нові конкурентні переваги, надаючи компаніям нові можливості щодо завоювання ринку.

За таких умов економічна категорія «конкурентоспроможність», залишаючи за собою основну властивість – здатність суб’єкта конкурентних відносин до забезпечення конкурентних переваг, крок за кроком набуває глобального характеру – перетворюється на глобальну конкурентоспроможність і стає все більш спрямована на інноваційний розвиток з використанням випереджальних інновацій, що суттєво впливає на інтереси суб’єктів ринкових відносин (партнерів, конкурентів, споживачів тощо). Виділено риси, властиві глобальній конкурентоспроможності, які чітко обумовлюють конкурентні переваги країн-лідерів та передових ТНК. Розглянуто інноваційну складову глобальної конкурентоспроможності ТНК.

З метою забезпечення глобальної інноваційної конкурентоспроможності і збереження лідерських позицій ТНК не зволікаючи здійснюють розробку, виробництво і просування випереджальних інновацій - інноваційних продуктів, технологій, сервісів, компетенцій, методів конкурентної боротьби, що користуються підвищеним попитом на світових ринках. Визначено характеристики високотехнологічних ТНК.

Проаналізовано рейтинг найбільш інноваційних ТНК та динаміку обсягів інвестицій у науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи та чистих продажів компаній-інвесторів з ЄС, США, Китаю, Японії, світу в цілому.

У XXI ст. ключова роль у глобальних процесах економічного розвитку належить інноваціям, синхронізованим з досягненнями науково-технічного прогресу, які забезпечують беззаперечний успіх в конкурентній боротьбі як країн, так і окремих ТНК, що постачають на глобальні ринки значну частку високотехнологічної продукції.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

31.03.2023

Як цитувати

ГАВРИШ, О. А., & КАРПЕНКО , І. О. (2023). ІННОВАЦІЇ ЯК ІМПЕРАТИВ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ НА ГЛОБАЛЬНИХ РИНКАХ. Economic Synergy, (1), 136–150. https://doi.org/10.53920/ES-2023-1-11

Номер

Розділ

Подання