ТЕОРЕТИКО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ДОМОГОСПОДАРСТВА В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.53920/ES-2023-1-19

Ключові слова:

діяльність, домогосподарство, економічні функції, національна економіка, позаекономічні функції, суб’єкт економіки

Анотація

У статті систематизовано основні ознаки домогосподарства, що дозволило визначити його як одного з основоположних суб’єктів сучасної ринкової економіки. Вагоме значення домогосподарства у суспільстві обумовлює науковий інтерес до нього як предмета дослідження багатьох суспільствознавчих дисциплін, серед яких окрім економіки варто виділити демографію, психологію, історію тощо. Представники різних наук приділяють увагу різним аспектам життєдіяльності домогосподарства, проте їх цілісне поєднання дозволяє представити комплексне уявлення про напрями функціональної активності даної господарської одиниці. Тому, розкриваючи функції домогосподарства, було розмежовано економічні та позаекономічні напрями діяльності. Перші представлено такими видами як споживання, підприємницька діяльність, постачання ресурсів (праця, підприємницькі здібності, земля, фінансовий капітал тощо), заощадження та інвестування. У свою чергу, до другої групи віднесено репродуктивну функцію, психологічну функцію, освітньо-виховну функцію та рекреативну функцію. На нашу думку, особливе місце серед функціональних проявів діяльності сучасного домогосподарства посідає формування, розвиток та відтворення людського капіталу, оскільки його становлення відбувається за рахунок позаекономічних функцій, але у подальшому він набуває статусу капіталу, власником якого є відповідний член домогосподарства, й активно використовується в ринкових відносинах сьогодення. Економічні та позаекономічні види діяльності домогосподарства є взаємопов’язаними, оскільки успішну реалізацію одних завдань варто визначати як підґрунтя для інших. В цілому головною метою реалізації функцій домогосподарства є максимальне задоволення матеріально-духовних, культурних та інших потреб усіх членів домогосподарства.

Ключові слова: діяльність, домогосподарство, економічні функції, національна економіка, позаекономічні функції, суб’єкт економіки.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

31.03.2023

Як цитувати

КРИЛОВ, Д. В. (2023). ТЕОРЕТИКО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ДОМОГОСПОДАРСТВА В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ . Economic Synergy, (1), 270–280. https://doi.org/10.53920/ES-2023-1-19

Номер

Розділ

Подання