АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНИХ ВІДНОСИН УКРАЇНИ ЗА ВИДАМИ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПОТОКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.53920/ES-2024-2-6

Ключові слова:

зовнішньоекономічні відносини, міжнародна (зовнішня) торгівля, торговельні потоки, аналітичний моніторинг, міжнародний аналіз, зовнішньоторговельна діяльність підприємств

Анотація

Аналіз зовнішньоторговельних відносин дає змогу країнам та підприємствам, що здійснюють міжнародну торгівлю, адаптуватися до змін у світовій торговельній системі, ефективно реагувати на виклики та використовувати можливості для економічного зростання. Крім того, такий аналіз сприяє зміцненню міжнародних економічних зв'язків, підвищенню конкурентоспроможності національних економік і поліпшенню добробуту населення.
Динамічність процесу розвитку зовнішньої торгівлі вимагає постійного моніторингу її стану, визначення і врахування факторів, що впливають на ефективність зовнішньоторговельної діяльності, тому в статті досліджено показники експорту й імпорту України за агрегованими технологічними товарними групами за період 2018 – 2022 рр., визначені головні торговельні партнери та оцінено збалансованість зовнішньої торгівлі за допомогою коефіцієнта покриття імпорту експортом. Більш детально проаналізовано торгові відносини з найбільшими партнерами України – Польщею і Китаєм.
Структура товарного експорту та зміни, які в ній відбуваються, свідчать про її незадовільний характер. Така структура не дозволяє повноцінно конкурувати на міжнародних ринках українським товарам. Поки що, Україна залишається переважно сировинною країною. Якщо розглядати другу складову зовнішньоторговельних відносин – товарний імпорт, то можна сказати, що він постійно перевищує величину експорту, що є негативним фактором з точки зору ефективності національної економіки.
Визначено, що зовнішньоторговельні відносини України перебувають у стані динамічної еволюції, що формується як можливостями, так і викликами. Стратегічні зусилля країни, спрямовані на диверсифікацію експортних ринків, зменшення залежності від імпорту енергоносіїв та зміцнення економічних зв'язків з ЄС мають важливе значення для сприяння сталому зростанню.
Продовження реформ, інвестиції в ключові сектори та використання переваг торговельних угод матимуть вирішальне значення для забезпечення ефективної діяльності України в складних умовах глобальної торгівлі. Оскільки країна адаптується до мінливого геополітичного та економічного ландшафту, її зовнішньоторговельні відносини залишатимуться вирішальним фактором економічного процвітання та глобальної інтеграції.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

30.06.2024

Як цитувати

КОВБАТЮК, М. В., КОВБАТЮК, Г. О., ШКЛЯР, В. В., & ПЄТУХОВ, А. С. (2024). АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНИХ ВІДНОСИН УКРАЇНИ ЗА ВИДАМИ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПОТОКІВ. Economic Synergy, (2), 85–104. https://doi.org/10.53920/ES-2024-2-6

Номер

Розділ

Подання