СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ОХОРОНОЮ ПРАЦІ У СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ

Автор(и)

  • Тетяна Борисівна СЕМЕНЧУК Державний університет інфраструктури та технологій https://orcid.org/0000-0001-7834-1655
  • Тетяна Сергіївна КРЮЧКОВА Державний університет інфраструктури та технологій

DOI:

https://doi.org/10.53920/ES-2023-4-14

Ключові слова:

охорона праці, безпека праці, імплементація законодавства, управління охороною праці, державна політика, державне управління, система управління охороною праці

Анотація

Дослідження щодо сутності та особливостей сучасного стану державного управління охороною праці акцентовано на аналізі системи охорони праці в Україні та важливості її ефективного управління на різних рівнях. Згідно з українським законодавством, охорона праці визначається як комплекс заходів та правових норм, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людей під час трудової діяльності. Управління охороною праці включає координацію дій із забезпечення безпечних робочих умов та здоров'я працівників через державні органи, роботодавців і самі працівників. Державна служба України з питань праці відіграє ключову роль у нагляді за дотриманням норм безпеки праці та розробці програм для покращення умов праці.

Управління охороною праці включає два рівні - державний та рівень підприємства. Держава та роботодавці зобов'язані забезпечити безпечні умови праці та індивідуальний захист для працівників, враховуючи їхні фізичні та гендерні особливості. Роботодавці мають створювати служби охорони праці та контролювати дотримання норм безпеки.

В статті доведено необхідність реформування для створення нової системи управління запобігання виробничим ризикам та травмування працівників для збереження життя та здоров’я працюючих - системи управління охороною праці. Зазначено та проаналізовано виконання заходів з охорони праці, передбачених діючим законодавством України, що має особливе стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Процес імплементації охорони праці є важливим для забезпечення безпеки працівників, включає розробку політики охорони праці, оцінку ризиків та впровадження заходів для зменшення ризиків. Однак воєнний стан може призвести до послаблення контролю за охороною праці на підприємствах, і це потребує внесення змін у законодавство та управління охороною праці для забезпечення безпеки працівників у цих умовах.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.12.2023

Як цитувати

СЕМЕНЧУК, Т. Б., & КРЮЧКОВА, Т. С. (2023). СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ОХОРОНОЮ ПРАЦІ У СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ . Economic Synergy, (4), 207–117. https://doi.org/10.53920/ES-2023-4-14

Номер

Розділ

Подання