ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ЛОГІСТИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ: СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ ТА ІНСТРУМЕНТИ РЕАЛІЗАЦІЇ

Автор(и)

  • Наталія Володимирівна ІВАНОВА

DOI:

https://doi.org/10.53920/ES-2023-2-13

Ключові слова:

логістичне обслуговування підприємства, інноваційний розвиток, стратегічні пріоритети інноваційного розвитку, інформаційно-технологічна парадигма логістики, інноваційна парадигма логістики, управління ланцюгами поставок, цифрові технології

Анотація

Стаття присвячена вивченню теоретичних положень та практичних аспектів інноваційного розвитку логістичного обслуговування підприємств в контексті сучасних тенденцій глобального економічного розвитку та викликів сьогодення. Досліджено сутність та зміст парадигм логістики. Визначені складові аналітичної, маркетингової, інформаційно-технологічної та інтегральної парадигм у контексті еволюції ключових принципів логістичного забезпечення, значення логістики та управління ланцюгами поставок у сучасному бізнес-середовищі. Розглянуті парадигми відображають еволюцію підходів до логістики. Підкреслено важливість, окреслено чинники та пріоритети інноваційного розвитку логістичного забезпечення для підвищення ефективності та конкурентоспроможності логістичних послуг.

Доведено, що сучасна логістична діяльність неможлива без організаційних, технологічних та цифрових інновацій, виявлено ознаки переходу до нової, інноваційної, парадигми логістики, що обумовлено потребами  адаптації до сучасних тенденцій глобального суспільно-економічного розвитку. Визначено стратегічні пріоритети інноваційного розвитку логістичного обслуговування. Розкрито зміст інноваційної парадигми логістики у контексті основних інструментів та методів, які можуть бути використані для реалізації інноваційного розвитку логістики. Акцентовано на впливі сучасних технологій, таких як Інтернет речей, штучний інтелект, блокчейн тощо. Інноваційний розвиток в логістиці та управлінні ланцюгами поставок супроводжується не тільки використанням сучасних технологій, але й появою нових форм співпраці, таких як маркетплейси, логістичний аутсорсинг, спільне планування та використання ресурсів тощо. Необхідність постійного оновлення та впровадження нових підходів і технологій обумовлено цілями досягнення ефективності бізнес-діяльності та конкурентної переваги підприємства на ринку.

Стратегічні пріоритети інноваційного розвитку логістичного забезпечення мають бути клієнторієнтованими, враховувати принципи системного підходу та ефективної співпраці, створення споживчої цінності та забезпечення екологічній стійкості. Компанії для забезпечення оптимальної логістичної ефективності та конкурентоспроможності можуть обирати та поєднувати різні парадигми залежно від своїх цілей, потреб та контексту поточної ринкової ситуації.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

30.06.2023

Як цитувати

ІВАНОВА, Н. В. (2023). ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ЛОГІСТИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ: СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ ТА ІНСТРУМЕНТИ РЕАЛІЗАЦІЇ. Economic Synergy, (2), 177–192. https://doi.org/10.53920/ES-2023-2-13

Номер

Розділ

Подання