ПРОДУКТИВНІСТЬ ПРАЦІ В ІТ-КОМПАНІЯХ: ПОНЯТТЯ, СПОСОБИ ОЦІНКИ ТА ОСНОВНІ НАПРЯМИ ЇЇ ПІДВИЩЕННЯ - ХОМЕНКО, Олег Борисович (Economic Synergy, 2024)
У цій статті детально проаналізовано різноманітні теоретичні підходи до визначення поняття «продуктивність праці», його змісту та основні фактори, що впливають на продуктивність праці. Досліджено сучасні стратегії та способи вивчення продуктивності в ІТ-компаніях як одного з основних показників ефективності праці в сучасних умовах. Наведено класифікацію показників, що використовуються при оцінці продуктивності праці, а саме: якісні, кількісні показники та показники ефективності. Також проаналізовано методи оцінки продуктивності праці, якими зазвичай користуються сучасні ІТ-компанії: метод 360 градусів, сертифікація, система KPI, самооцінки. На основі аналізу сучасних досліджень запропоновані підходи та конкретні методи підвищення ефективності роботи розподіленої команди, зокрема впровадження сучасних методологій управління проєктами, таких як Agile, Scrum, Lean та Kanban, використання штучного інтелекту, хмарних сервісів, впровадження практик DevOps для автоматизації процесів, покращення умов праці та усунення культурних та комунікаційних бар’єрів. У статті особливу увагу приділено шляхам підвищення кваліфікації та сучасним методам мотивації персоналу, спрямованих на підвищення ефективності робочих процесів та мотивації співробітників, що сприятиме подальшому розвитку та зростанню конкурентоспроможності ІТ-компаній у сучасних умовах.