ТРАНСФОРМАЦІЯ РИНКУ ПРАЦІ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - КРИЛОВ, Денис Валерійович (Economic Synergy, 2024)
У статті досліджено зміни, які характерні для ринку праці, що обумовлені поширенням цифровізації та наслідками розгортання повномасштабної війни на території України. З’ясовано, що остання спричинила посилення напруженості та деструктивних коливань на ринку праці, що пов’язані з припиненням або обмеженням діяльності підприємств, міграційними процесами та мобілізаційною політикою, й які виявляються у збільшенні частки прихованого та структурного безробіття. У свою чергу, цифровізація як невід’ємний атрибут сучасного господарського розвитку зумовлює значні трансформаційні процеси на ринку праці, що проявляються у поширенні нових видів зайнятості (віддалена робота та фріланс), модернізації системи трудових відносин, висуванні нових вимог до потенційних працівників, підвищенні попиту на нові професії. В нових умовах успіх людини на ринку праці залежить від сформованих цифрових компетенцій, до яких належать такі компоненти як інформаційні вміння, здатність до комунікативного процесу, безпека, можливість вирішувати проблемні ситуації, вміння створювати сучасні content-середовища. Важливим кроком у забезпеченні балансу на сучасному ринку праці є адаптація та розвиток робочої сили відповідно до нових цифрових вимог.