МЕТОДИ ПУБЛІЧНОЇ ПОЛІТИКИ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНИМИ КОНФЛІКТАМИ - СТАДНІЙЧУК, Роман Васильович (Economic Synergy, 2024)
У статті розглянуто різноманітні методи та підходи публічної політики управління соціальними конфліктами. Аналіз методів врегулювання конфліктів виявив, що кожен з них має свої переваги та недоліки і може бути ефективним у відповідних ситуаціях. У статті розглянуті такі методи як переговори, медіація, арбітраж, консенсусне прийняття рішень, примусове втручання, діалог та освіта, а також конфліктологічні програми. Висновки роботи підкреслюють важливість гнучкості та адаптивності у використанні цих методів, а також активної участі громадськості у вирішенні конфліктів. Результати статті можуть бути корисними для розробки стратегій та програм управління конфліктами на рівні державної та громадської політики. Висвітлено необхідність збільшення інвестицій у медіацію та конфліктологічні програми, а також акцентується увага на розвитку інформаційних кампаній та освітніх ініціатив. Важливим є також створення сприятливого середовища для діалогу та співпраці між різними соціальними групами, що може сприяти зміцненню взаєморозуміння та зменшенню конфліктів. Підкреслено значення попередження конфліктів та розробки комплексних стратегій управління ними. Важливо враховувати специфіку різних конфліктів та використовувати різноманітні інструменти для їх вирішення. Особлива увага приділяється активній взаємодії на міжнародному рівні та забезпеченню прозорості управління конфліктами. Доведено, що успішне управління соціальними конфліктами вимагає комплексного підходу, що враховує різноманітність методів та активну участь громадськості. Результати дослідження можуть бути корисними для розробників політики, активістів.