СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ - ТУЛЬЧИНСЬКИЙ, Ростислав Володимирович; ЧЄРЄНКОВ, Вячеслав Валентинович (Economic Synergy, 2024)
Сучасні технології управління персоналом суттєво змінюють підходи до організації публічного управління, сприяючи підвищенню ефективності діяльності державних органів. У статті досліджується вплив інноваційних рішень у сфері HR-технологій на основі автоматизації процесів, використання великих даних та штучного інтелекту. Основну увагу приділено аналізу впровадження цифрових платформ для управління персоналом у публічному секторі, а також їхньому впливу на якість прийняття рішень, мотивацію працівників та оптимізацію організаційних процесів. Розглянуто конкретні приклади використання HR-технологій, таких як системи управління продуктивністю, автоматизовані платформи підбору персоналу та інструменти для навчання і розвитку кадрів. Методологія дослідження передбачала застосування аналізу вторинних даних, кейс-стадій і порівняльного аналізу. Результати демонструють позитивний вплив впровадження сучасних технологій на продуктивність працівників, скорочення адміністративних витрат і підвищення прозорості процесів управління. Практична значущість отриманих результатів полягає в можливості адаптації технологій управління персоналом для різних сфер публічного управління, що забезпечує ефективне використання людського потенціалу. У висновках окреслено перспективи подальшого розвитку цифрових HR-технологій у державному секторі, включаючи їх інтеграцію з електронним урядуванням.