ХМАРНІ РІШЕННЯ ТА КІБЕРБЕЗПЕКА: ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ЗАХИСТУ БІЗНЕСУ У НЕСТАБІЛЬНИХ УМОВАХ - ШЕВЧЕНКО, Володимир Володимирович (Economic Synergy, 2024)
Стаття присвячена дослідженню хмарних технологій як інструменту забезпечення кібербезпеки та економічної стабільності підприємств в умовах військової агресії російської федерації проти України та загальної глобальної нестабільності. Хмарні рішення розглядаються як стратегічний ресурс для підтримки безперервності бізнес-процесів, підвищення гнучкості операційної діяльності та стійкості до кіберзагроз, особливо в умовах підвищених ризиків і фізичного знищення інфраструктури. Основна увага приділяється кіберризикам і загрозам, які супроводжують впровадження хмарних рішень, а також шляхам мінімізації вразливостей завдяки багаторівневим підходам до захисту інформаційних активів. Аналізуються практичні кейси українських компаній у сферах телекомунікацій, енергетики та фармацевтики, які успішно використовують хмарні технології для підтримки безпеки і стабільності, зокрема для резервування критичних бізнес-процесів та забезпечення швидкого відновлення інфраструктури. На основі методів аналізу і синтезу окреслено стратегії, які можуть покращити управління ризиками, включаючи впровадження архітектури нульової довіри (Zero Trust) та інтеграцію штучного інтелекту і блокчейн для підвищення прозорості й контролю. Окрему увагу приділено дотриманню міжнародних стандартів безпеки, таких як ISO/IEC 27001, що підвищує довіру клієнтів і партнерів до хмарних рішень і дозволяє підприємствам відповідати суворим регуляторним вимогам. Отримані результати можуть слугувати основою для розробки стратегій кібербезпеки, адаптованих до викликів сучасних умов, та сприяти підвищенню конкурентоспроможності підприємств у високоризикових галузях. Висновки підкреслюють необхідність створення комплексних і адаптивних підходів до захисту інформаційних ресурсів, які дозволять повною мірою скористатися перевагами хмарних технологій в умовах сучасного динамічного середовища.