ВПЛИВ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ НА ВІДТВОРЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ - РОЗДОРОЖНИЙ, Артур Миколайович (Economic Synergy, 2024)
Дослідження присвячено питанням впливу євроінтеграційного процесу на відтворення економічного потенціалу вітчизняних підприємств. Обґрунтовано, що при аналізі екзогенних чинників впливу на відтворення економічного потенціалу варто враховувати обраний вектор соціально-економічного розвитку, принципи та механізми його реалізації, якими для національної економіки є євроінтеграційні чинники. Євроінтеграційний процес, в цілому, було охарактеризовано через проходження трьох основних етапів. Особливу увагу було приділено сучасному етапу євроінтеграції як стратегічно важливому, як за умов повномасштабного вторгнення, так і післявоєнної відбудови, можливостям, які він формує, та викликам, які стоять в процесі його проходження. Виявлено, що кожен етап спричинив зрушення в процесах соціально-економічного розвитку країни, її підсистем та суб’єктів. Серед основних з них, з позицій відтворювальних процесів на макрорівні, визначено активні соціально-економічні реформи, адаптування національних інституцій та інститутів до вимог ЄС, удосконалення моделі державного регулювання підприємництва та інфраструктури, здійснення господарської діяльності, спрощення процедур її адміністрування, розширення економічних можливостей країни та нарощення конкурентоспроможності не лише на європейському, а й світовому ринку. Зроблено узагальнення, що євроінтеграційний процес фактично показав усталення вибору шляху цивілізаційного розвитку, політичної та соціально-економічної визначеності, розвитку за кращими принципами соціально-орієнтованої ринкової економіки. На рівні підприємств євроінтеграційний процес забезпечив розширення джерел доступу до фінансових, техніко-технологічних ресурсів, нових ринків збуту та нового сегменту споживачів, партнерств на зовнішньому ринку, вивчення досвіду та адаптування його у своїх бізнес-моделях, покращення захисту прав власності та ін. Зазначено, що в умовах повномасштабного вторгнення, в межах якого проходить етап «кандидатства на вступ», підприємства отримали додаткові фінансові й нефінансові можливості від ЄС задля відновлення втрачених повністю чи частково потужностей та активізації діяльності, зокрема через використання експортних можливостей на ринках ЄС. Виявлено, що євроінтеграція як складний нелінійний процес, на сьогоднішній день вимагає готовності суб’єктів господарювання та системи регулювання національної економіки адаптуватись до нових ринкових «правил гри» та системності в реалізації усіх вимог в частині інституціональних підвалин євроінтеграції.