ІНСТИТУЦІОНАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСУВАННЯ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УМОВАХ КРИЗИ - БИЧКОВ, Сергій Васильович; СОРОКА, Віталій Анатолійович (Economic Synergy, 2024)
Стаття висвітлює актуальність та необхідність розробки та впровадження комплексних підходів до інституційного забезпечення фінансування розвитку громад в Україні, особливо в контексті економічних та соціальних викликів, пов’язаних із військовими діями. Автори аналізують існуючі механізми та стратегії, що можуть сприяти стійкості та адаптивності громад, наголошуючи на важливості зміцнення інституційної бази для ефективного управління ресурсами, залучення інвестицій та координації допомоги. В статті розглядаються різноманітні інструменти, такі як фінансовий лізинг, аутсорсинг, створення індустріальних парків, активізація ролі агенцій місцевого економічного розвитку, бізнес-інкубаторів, кооперативів, та соціального підприємництва. Особлива увага приділяється прозорості та ефективності використання коштів, особливо міжнародної допомоги, для збереження довіри донорів та залучення додаткових інвестицій. Результати дослідження підкреслюють важливість антикризових та інструментів розвитку місцевого економічного розвитку для забезпечення стійкості та подальшого зростання громад, надаючи рекомендації щодо їх ефективного впровадження. Стаття містить обґрунтування потреби в подальших дослідженнях для розробки адаптованих механізмів підтримки та розвитку громад, враховуючи специфіку українського контексту та виклики, що постають перед країною в умовах війни та економічної нестабільності. Застосування результатів дослідження може сприяти формуванню ефективної стратегії подолання кризи та будівництва стійкої економіки України, забезпечуючи розвиток та процвітання територіальних громад.